KUCHAŘSKÉ PRÁCE – tříletý učební obor pro chlapce a dívky
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
Připravuje žáky na výkon stanoveného okruhu pracovních činností povoláním kuchař. Absolvent je schopen po příslušné praxi vykonávat i náročnější kuchařské práce. Uplatní se v zařízeních poskytujících stravovací služby.
Dosažený stupeň vzdělání: Střední odborné s výučním listem
Způsob ukončení a certifikace: Závěrečná zkouška, výuční list
Profil absolventa = předpokládané dovednosti
- provádí předběžnou úpravu surovin a potravin
- zná technologické postupy při přípravě jídel a nápojů dle platných předpisů a při uplatňování zásad správné výživy
- umí připravit základní polévky, omáčky, přílohy a bezmasé pokrmy
- umí základní tepelné úpravy jatečního masa, drůbeže a ryb
- umí připravit základní výrobky studené kuchyně, jednoduché moučníky a dietní pokrmy
- správně ošetřuje, uskladňuje, případně konzervuje potraviny
- bezpečně manipuluje se stroji a ostatním kuchyňským zařízením
- ovládá technickou i estetickou stránku expedice pokrmů a nápojů
- ovládá základy jednoduché obsluhy
- ovládá úklidové práce na pracovišti a v provozu
Organizace výuky:
- dva dny v týdnu teoretická výuka ve škole (odborné a všeobecně vzdělávací předměty)
- tři dny v týdnu odborný výcvik
- vyučované odborné předměty: Technologie, Potraviny a výživa, Zařízení výrobního střediska, Základy obsluhy
Odborný výcvik:
- provádí se ve všech typech stravovacích zařízeních ( školní jídelny, kuchyně závodního stravování, restaurační zařízení, cvičné kuchyňky )
- žáci jsou vybaveni pracovním oděvem a obuví
- žáci dostávají peněžní odměnu podle vykonané produktivní práce