Střední odborné učiliště, Lišov
, tř. 5. května 3, 373 72

pište kdykoliv

volejte Po–Pá: 7–15 h

volejte Po–Pá: 7–15 h

Bakaláři

Office 365

Strava

Facebook

Instagram

YouTube

Bakaláři

Office 365

Strava

Facebook

Instagram

YouTube

ŠVP: Kuchařské práce

ŠVP: Kuchařské práce

KUCHAŘSKÉ PRÁCE – tříletý učební obor pro chlapce a dívky

65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby

Připravuje žáky na výkon stanoveného okruhu pracovních činností povoláním kuchař. Absolvent je schopen po příslušné praxi vykonávat i náročnější kuchařské práce. Uplatní se v zařízeních poskytujících stravovací služby.

Dosažený stupeň vzdělání: Střední odborné s výučním listem

Způsob ukončení a certifikace: Závěrečná zkouška, výuční list

Profil absolventa = předpokládané dovednosti

  • provádí předběžnou úpravu surovin a potravin
  • zná technologické postupy při přípravě jídel a nápojů dle platných předpisů a při uplatňování zásad správné výživy
  • umí připravit základní polévky, omáčky, přílohy a bezmasé pokrmy
  • umí základní tepelné úpravy jatečního masa, drůbeže a ryb
  • umí připravit základní výrobky studené kuchyně, jednoduché moučníky a dietní pokrmy
  • správně ošetřuje, uskladňuje, případně konzervuje potraviny
  • bezpečně manipuluje se stroji a ostatním kuchyňským zařízením
  • ovládá technickou i estetickou stránku expedice pokrmů a nápojů
  • ovládá základy jednoduché obsluhy
  • ovládá úklidové práce na pracovišti a v provozu

Organizace výuky:

  • dva dny v týdnu teoretická výuka ve škole (odborné a všeobecně vzdělávací předměty)
  • tři dny v týdnu odborný výcvik
  • vyučované odborné předměty: Technologie, Potraviny a výživa, Zařízení výrobního střediska, Základy obsluhy

Odborný výcvik:

  • provádí se ve všech typech stravovacích zařízeních ( školní jídelny, kuchyně závodního stravování, restaurační zařízení, cvičné kuchyňky )
  • žáci jsou vybaveni pracovním oděvem a obuví
  • žáci dostávají peněžní odměnu podle vykonané produktivní práce