CUKRÁŘSKÁ VÝROBA – tříletý učební obor pro chlapce a dívky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
Připravuje žáky na výkon stanoveného okruhu pracovních činností povoláním cukrář – cukrářka. Vzhledem k tomu, že jsou žáci zapojeni během studia do produktivní činnosti v cukrářské a pekařské výrobně, jsou absolventi schopni vykonávat veškeré cukrářské práce. Uplatní se v těchto provozech i v soukromém podnikání.
Dosažený stupeň vzdělání: Střední odborné s výučním listem
Způsob ukončení a certifikace: Závěrečná zkouška, výuční list
Profil absolventa = předpokládané dovednosti
- žáci si osvojí základní technologické postupy při výrobě cukrářských těst, hmot, náplní a polev
- žáci provádí jednoduché technologické výpočty a základní operace
- žáci připravují dle technologických postupů polotovary a hotové cukrářské výrobky
- žáci se naučí obsluhovat stroje a zařízení při přípravě polotovarů a hotových cukrářských výrobků
- žácí získají potřebné znalosti pro zachování a uschovávání surovin a hotových výrobků
Organizace výuky:
- dva dny v týdnu teoretická výuka ve škole (odborné a všeobecně vzdělávací předměty)
- tři dny v týdnu odborný výcvik
- vyučované odborné předměty: Cukrářská výroba, Suroviny, Výtvarná příprava
Odborný výcvik:
- provádí se v prostorách a učebnách odborného učiliště v Lišově a ve výrobně pekařských a cukrářských výrobků v Globusu České Budějovice.
- žáci jsou vybaveni pracovním oděvem, obuví a potřebným vybavením
- žáci dostávají peněžní odměnu za vykonanou produktivní práci