ŘEZNICKO-UZENÁŘSKÁ VÝROBA – tříletý učební obor pro chlapce a dívky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
Připravuje žáky na výkon stanoveného okruhu pracovních činností povoláním řezník – řeznice. Vzhledem k tomu, že jsou žáci zapojeni během studia do produktivní činnosti, jsou absolventi schopni vykonávat veškeré řeznické práce. Uplatní se v těchto provozech i v soukromém podnikání.
Dosažený stupeň vzdělání: Střední odborné s výučním listem
Způsob ukončení a certifikace: Závěrečná zkouška, výuční list
Profil absolventa = předpokládané dovednosti
- žák si osvojí základní technologické postupy při úpravě masa, úpravě surovin, výrobě uzenářských výrobků
- naučí se obsluhovat stroje a zařízení v masném průmyslu
- získá potřebné znalosti pro zachování a uschovávání surovin a hotových výrobků
Organizace výuky:
- dva dny v týdnu teoretická výuka ve škole (odborné a všeobecně vzdělávací předměty)
- tři dny v týdnu odborný výcvik
- vyučované odborné předměty: Řeznicko-uzenářská výroba, Suroviny a výživa, Potravinářská výroba, Biologie a anatomie
Odborný výcvik:
- provádí se ve cvičných učebnách odborného učiliště v Lišově a ve výrobně uzenářských výrobků a úpravě masa v Globusu České Budějovice
- žáci jsou vybaveni pracovním oděvem a obuví, ochrannými prostředky a potřebným nářadím
- žáci dostávají peněžní odměnu podle vykonané produktivní práce